Nordtur 09:00-17:00

Nordbornholm er Bornholms originale turistcentrum. Tilbage i starten af 1900-tallet, da turismen til Bornholm begyndte, var en ferie på Nordbornholm et prioriteret rejsemål. Nordbornholm husede i slutningen af 1800-tallet mange granitarbejdere, som kom fra Tyskland og Italien for at arbejde på Nordbornholm. Arbejderne fik besøg af deres familier, som holdt ferie på øen og når de drog hjem igen, så fortalte de i nær og fjern om den lille ferieperle. Derfra begyndte turismen til Nordbornholm at tage fart. Nordbornholm er i dag stadig et populært turistmål, og byder da også på smukke og spændende oplevelser.

Jons Kapel er et klippeparti mellem Hasle og Allinge. Ifølge historien skyllede Jon i land ved klippeformationen efter et skibsforlis for mange hundrede år siden. I taknemmelighed over at have overlevet begyndte Jon herefter at missionere kristendommen. Fra de høje klipper - hvoraf en del har form som en prædikestol - forkyndte Jon det kristne budskab til den hedenske befolkning, og i folkemunde fik klippeformationen derfor navnet Jons Kapel. Jons Kapel er tilgængeligt via en trappe på lige omkring 200 trin

Hammershus oplev på egen hånd Hammershus spændende historie gennem krig og fred. Hammershus var magtens centrum, og det var ikke altid, at bornholmerne så positivt på Hammershus - det var nemlig også her, at skatterne skulle betales. Helt galt var det, da den danske konge grundet økonomiske problemer gav Bornholm i pant til Sverige. Pantet skulle selvfølgelig give afkast til svenskerne - og det betød endnu højere skatter for bornholmerne. Bornholmerne rejste sig i oprør og overmandede svenskerne med list og gav øen tilbage til den danske konge. Hammershus fungerede også som fængsel for datidens prominente statsfanger - f.eks. kongedatteren Leonora Christine og hendes mand Corfitz Ulfeldt, som forsøgte en dramatisk flugt i 1660 ned over klippesiderne. Fængselsfunktionen medførte også, at bødlen boede på Hammershus. Han var forud for sin tid, da han allerede i 1500-tallet indførte "offentlig brugerbetaling", så man selv skulle betale for at få sit hoved hugget af - og der var altid forudbetaling...

Helligdomsklipperne er et smukt klippeparti ved Rø. Helligdomsklipperne er opkaldt efter en hellig kilde, som man mente havde sit udløb i havet, netop her. I middelalderen opsøgte bornholmerne den hellige kilde på sankthansaften, da de dengang troede, at kilden havde helbredende kræfter. Helligdomsklipperne rummer også to grotter, kendt som "Den Våde Ovn" og "Den Tørre Ovn". I 1900-tallet valfartede danske og udenlandske landskabsmalere til området for at male den skønne klippekyst ved Helligdomsklipperne.

Gudhjem er en af Danmarks mest specielle byer, og Danmarks eneste bjergby. Gå en tur rundt i de snoede gader, og oplev den hyggelige stemning i byen. Tag en rask gåtur op til udkigspunktet Bokul, hvor I kan nyde jeres madpakker med en skøn udsigt udover Gudhjem. Byen er bygget op ad en stejl klippeskrænt, og i mange af byens haver findes sydlandske frugter som figen og morbærtræer.

Østerlars Rundkirke er Bornholms største rundkirke. Almindelige historiebøger siger, at kirken blev opført som tilflugtssted i ufredstider. Men nye teorier afviser dette og peger i stedet på, at kirken har forbindelse til Middelalderens korstog og tempelridderne. Det er påvist, at Bornholms rundkirker ligger i samme geografiske mønstre som tempelridderkirker i Sydfrankrig. Tempelridderne skulle være i besiddelse af nogen af kristendommens største skatte - f.eks. den hellige gral. Radarundersøgelser viser, at der er et stort menneskeskabt hulrum under kirkegulvet i Østerlars Rundkirke. Hvorfor må det ikke blive undersøgt?

Praktiske Oplysninger

Start- og sluttidspunkt: Bussen afhenter jer ved lejrskolestedet kl. 09:00, hvor I returnerer igen kl. 17.00. Tiderne kan blive rykket 5-10 minutter i begge retninger afhængig af, om der er andre skoleklasser med bussen. Turen køres i vilkårlig rækkefølge.